Destination

Malta

Currency

Euro (€)

Language

Dutch

Pdf

Download

Prachtige kustlijn, charmante gebouwen en altijd iets te doen. Malta wordt regelmatig een paradijseiland in de mediterraanse zee genoemd en dat is niet voor niks. De archipel Malta is een  van de kleinste landen ter wereld en zelfs het kleinste land in de Europese Unie. Een karakteristiek van de Maltese cultuur is hun warme en gastvrije ervaring. 

Uiteraard heeft Malta nog veel meer te bieden dan dit. Daarom hierbij een aantal redenen waarom Malta het echt waard is om te gaan wonen!

 

Taal

Dit is misschien wel de meest belangrijke reden waarom er zoveel expats wonen in Malta. De officiële taal van het land is Maltees, wat een soort combinatie is van Arabisch en Italiaans is. Maar, Malta was tot 1964 en kolonie van het Verenigd Koninkrijk en daardoor is de tweede nationale taal in het land ook Engels en dit is diepgeworteld in de cultuur. Met kennis van de Engelse taal zit je helemaal goed aangezien vrijwel iedereen hier Engels spreekt. 

 

Het weer 

Dit staat zeker op dezelfde plek als de taal, want het weer op Malta is fantastisch. Zomers zijn warm maar ook in de winter wordt het niet kouder dan 10 °C. Hier vindt je het echte mediterrane klimaat. Wist je dat Malta maarliefst meer dan 300 dagen zon per jaar heeft? Dat is het meest van heel Europa! Er valt ook quasi geen regen tijdens de zomermaanden. De winter is kort en mild, maar kan wel vrij nat zijn. Echter schijnt zelf in december de zon gemiddeld 5 uur per dag. Het is zeker dat je hier de koude winter in Nederland niet gaat missen.

 

Vrije tijd

Er is zeker genoeg te doen in Malta. Valletta, de hoofdstad van Malta, is in 2018 zelfs uitgeroepen tot culturele hoofdstad van het jaar 2018. Het mag dan misschien wel een van Europa’s kleinste hoofdsteden zijn, maar Valletta moet je gezien hebben. Niet voor niets is de stad opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst en de compactheid maakt het tot een van de weinige steden ter wereld waar zoveel schoonheid, culturele rijkdom en geschiedenis zich concentreren op zo een kleine oppervlakte. Ook mooi meegenomen, deze stad kun je prima te voet ontdekken. Valletta is gebouwd op een landtong van het eiland en daardoor voor het grootste deel omgeven door de Middellandse Zee. Je ziet hier aan het begin van de avond ook de boten terugvaren naar de haven, wat een prachtig beeld geeft in de zonsondergang. In de stad zelf zie je overal de typische gekleurde houten balkonnetjes hoog in de smalle straten. Ook hoef je niet meer naar Engeland voor een typische telefooncel, deze vindt je hier ook. Van een afstandje zie je ook de kapellen die het stadsbeeld van Valletta zo kenmerken.

Uiteraard is er nog veel meer te doen dan alleen de hoofdstad. Bezoek bijvoorbeeld de markt bij vissersdorp Marsaxlokk. Elke zondagochtend vindt hier een markt plaats. Dit begon officieel als een vismarkt, maar ondertussen kan je er alles vinden zoals groente, fruit, huishoudartikelen, tassen, kleding, souvenirs en nog veel meer. Toch is het een aanrader om vroeg te komen, want de vis die hier wordt verkocht wordt vroeg in de ochtend gevangen en is dus supervers! Indien je later komt is alle vis al weg, want deze is immens populair.

 

Gozo is het grootste eiland van de archipel na Malta en staat ook wel bekend als het kleine, groenere zusje. Vanaf Cirkewwa vaart er regelmatig een ferry die je in 30 minuten naar het eiland brengt. De grootste bezienswaardigheid was tot voor kort hier altijd de Azure Window, maar die is helaas begin 2017 in elkaar gestort. Ondanks dat is er nog genoeg te zien, teveel voor 1 dag. Ga voor een zandstrand naar Djamila bay, voor een portie cultuur naar de hoofdstad Victoria en voor adembenemende rotsen en kliffen zit je goed in Dwejra bay of Xlendi bay.

 

En toch hoef je niet naar Gozo om wat natuur te zien, want ook Malta heeft genoeg mooie plekjes. Ten zuiden van het eiland vindt je de Dingli kliffen, een twaalf kilometer lange natuurlijke muur van rotsen. Deze boden in het verleden een natuurlijke bescherming tegen vijanden, omdat het vanaf open zee niet mogelijk was om hier het land te bereiken. Vanaf de kliffen kan je ook uitkijken op het onbewoonde eilandje Filfla.

Wil je het blauwste water ooit zien? Ga dan naar Comino, een ander eiland in de archipel. Hier ligt de bekende blue lagoon en ja, het water is hier echt blauwer dan blauw. Je kan de bodem meters ver onder je zien door het extreem heldere water. Relaxen op het strand wordt hier lastig, maar zoek een lekker plekje op de rosten en geniet daar van de zon. Neem ook vooral de tijd om een stukje over het eiland te wandelen richting het fort, want het uitzicht zal je niet teleurstellen.

 

Locatie

Malta ligt onder Sicilië en middenin de Middellandse Zee. Hierdoor is het eiland makkelijk te bereiken vanaf de kust van Zuid-Italië, maar uiteraard is er ook gewoon een modern vliegveld met vluchten binnen heel Europa en Noord-Afrika. Veel mensen denken dat dit eiland bij Spanje hoort maar het is wel degelijk een onafhankelijke republiek. Malta is lid van de Europese Unie sinds 2004 en gebruikt sinds 2008 ook de euro. Ideaal voor Europeanen om een tijd te blijven dus, want je hoeft niet moeilijk te doen over een visum!

Ook vanuit Nederland is Malta makkelijk te bereiken. Het ligt op een kleine drie uur vliegen vanaf Amsterdam en Eindhoven, en er vertrekken iedere dag vluchten tussen de twee landen.

 

Economie

De kracht van de Maltese economie is ook een goede reden om naar Malta te vertrekken. Er zijn genoeg banen te vinden en het verkrijgen van kapitaal om je bedrijf te starten is ook niet lastig. Tussen 2014 en 2016 had Malta de snelst groeiende economie in de eurozone, met een groei van meer dan 4,5% per jaar. Het bruto nationaal product groeide in 2017 en 2018 met 6,7% en ook nu blijft dit groeien.  

Buiten dit heeft Malta ook gratis gezondheidszorg en is het leven betaalbaar.

 

Carrièrekansen

Vooral de online gaming industrie is op zoek naar een hoop arbeidskrachten die naast Engels nog een andere taal spreken. Vaak zijn dit startposities aangezien de gokindustrie pas sinds een paar jaar gelicenseerd is. Indien je echt wil groeien op professioneel gebied is dit de sector waar je moet zijn. Deze industrie is booming en ze zijn op zoek naar mensen in alle vakgebieden. Sinds het Bitcoin tijdperk is het opnieuw Malta dat op internationaal niveau een trendsetter is. Het eiland werd bekend als ‘the blockchain island’ en trekt nu allerlei blockchain bedrijfjes aan met gunstige en flexibele wetgeving en fiscaliteit. Uiteraard trekken veel professionals weer vastgoed investeerders aan die zich focussen op de toekomst. Kortom, Malta zal economisch alleen maar groeien!

 

Nog steeds niet compleet overtuigd? Kijk dan naar deze video waarin Trine uit Denemarken vertelt waarom Malta echt een toplocatie is.

 

Het is niet zonder reden dat voor Job Squad het kantoor met de meeste werknemers in Malta is. Wij waren al overtuigd dat deze plek echt een droom is! Neem contact op met Tatiana en binnen no-time ben ook jij op deze topbestemming: tm@jobsqd.com