Destination

Ireland

Currency

Sterling Pound (£)

Language

Dutch

Pdf

Download

Groene heuvels, de wildste kusten, St. Patrick’s Day en de geboorteplek van Guinness. Dat kan natuurlijk alleen maar Ierland zijn. Dit land staat vol met de meest gezellige pubs en kastelen, maar is vooral de perfecte plek voor iedereen die van ongerepte natuur in combinatie met een hoop gezelligheid houdt. Hier vind je ook de Europese hoofdkantoren van de grootste bedrijven op aarde, dit doordat de vennootschapsbelasting laag ligt en de werknemers van hoog niveau zijn.

 

Zie jij jezelf al helemaal een Guinness drinken in de pub en een potje poolen? Dan heb ik hier nog een aantal redenen waarom Ierland jouw nieuwe thuis zou moeten worden.

 

Omgeving

Ierland is een vrij klein eiland, en dit betekend dat je makkelijk het land kan verkennen voor een weekendje weg. De infrastructuur die de grote steden met elkaar verbindt is mega efficiënt en er is platteland in overvloed. Ierland staat natuurlijk bekend om haar groene heuvels, maar wist je ook dat het eiland prachtige kliffen heeft? Ierland heeft 365 verschillend eilanden, dus voor iedere dag van het jaar 1! Je kan in Ierland wandelen langs de groene, glooiende heuvels en groengrijze, ruige bergen terwijl de smalle, kronkelende weggetjes vol staan met bloeiende fuchsia’s de hele zomer.

 

Nee, het regent echt niet iedere dag in Ierland. Neem uit voorzorg je regenpak mee, maar vergeet ook zeker je zonnebril niet. Ook hier kan je een lekker kleurtje opdoen in de zomer, al zijn de meeste Ieren zelf niet zo gebouwd op veel zonlicht (lees wit). En indien het nou wel echt even regent, ben je alleen maar extra blij als het zonnetje nog eens doorbreekt. En nog een goed punt, Ierland heeft geen last van natuurrampen, dus over je veiligheid hoef je je geen zorgen te maken.

 

Cultuur

Je vind hier genoeg cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 30.000 kastelen staan in Ierland? Dat is meer dan 1 kasteel per 3 km2! Ierland staat ook bekend om zijn balladen zangers en folk, en dit zal je overal te horen krijgen. Wanneer je de echte ballad zangers treft hoor je bovendien de hele Ierse geschiedenis via de muziek in een avond langstrekken. Zeker een aanrader om te bezoeken dus! Ook bijzonder om te zien is het Ierse tapdansen, ook voor diegene die misschien niet zo een fan is van theater. Zoek het eens op, je zal verbaasd zijn!

 

Ook vind je genoeg prachtige gebouwen in de stedelijke gebieden. Loop eens een rondje door Dublin of Belfast en je kijkt je ogen uit. Ook vind je een hoop festivals hier tijdens de zomer, en je vindt hier muziek, kunst, foodtrucks en familiale evenementen.

 

Onderwijs

Het onderwijs in Ierland is van hoog niveau. Hierbij komt kijken dat het zelfs gratis is voor kinderen tot 16 jaar, maar het zit wel wat anders in elkaar dan dat wij gewend zijn. 95% van alle basisscholen is katholiek en de rest zijn vrijwel alleen Ierstalige scholen of speciaal onderwijs. Echter komen er langzaam wel steeds meer openbare scholen. Ook moet je niet verbaasd zijn van vrij grote klassen, een aantal van 36 is zeker niet ongewoon. Ierland scoort in de EU bovengemiddeld in het onderwijs, met name in de vakken wiskunde, literatuur en natuurkunde. Ook vind je hier het Trinity College Dublin, University College Dublin en University College Cork, wat een paar van de beste universiteiten ter wereld zijn.

 

Carriere kansen

Met een van de laagste vennootschapsbelasting ter wereld wordt Ierland als zeer aantrekkelijk gezien voor grote bedrijven om een locatie op te zetten. Mega spelers als Google, PayPal, Facebook, LinkedIn en Microsoft hebben op dit moment hun Europese hoofdkantoor in Dublin. Het zakenleven gaat er gemoedelijk aan toe in Ierland. Verwacht alleen niet dat business meetings gestructureerd zijn. Ieren zijn vaak informeel en vaak vergaderd men gewoon in een pub met een pintje bier of op de golfbaan. Ze zijn echter niet zo direct als wij gewend zijn, het duurt meestal even voordat ze hun punt maken. Werknemers mogen ook altijd meedenken over het process en hier wordt meestal ook echt naar geluisterd vanuit de top.

 

Ieren houden van humor op de werkvloer. Vaak worden er grappen gebruikt om het ijs te breken, ook tijdens zakelijke vergaderingen. Als expat kan je echter beter eerst de kat uit de boom kijken wanneer je in Ierland begint. Het wordt hier namelijk absoluut niet gewaardeerd wanneer je gelijk praatjes hebt of arrogant gedrag vertoont. Probeer ook het gebruik van professionele titels te vermijden, in Ierland spreekt men elkaar gewoon aan bij de voornaam. Bescheidenheid staat heel hoog in de Ierse bedrijfscultuur. Stel jezelf ook niet gelijk voor, maar wacht tot je geïntroduceerd wordt door een collega. Maak verder ook geen grapjes over politiek en geloof. Indien je dit in gedachte houdt zal je je helemaal op je plek voelen in je werk, en sta je aan de voetstap van een fantastische carrière.

 

Groen

Ja aan deze kleur ontkom je niet hier. Heb je ooit gehoord dat Ierland 40 tinten groen heeft? Denk aan Emerald eiland, de groene heuvels en overal klavertjes vier. Zeker tijdens St Patrick’s Day, de nationale feestdag, is iedereen gehuld in het groen. Echter vind je dit ook wanneer het nationale rugbyteam een wedstrijd speelt, want dit is ook echt belangrijk voor de Ieren. Ze hebben niets voor niets het beste rugbyteam ter wereld.

 

Pubs

Er is niets beters dan een biertje na het werk. En er is geen beter bier dan in Ierland, dat vinden de Ieren in ieder geval. Maar serieus, de Ieren houden er heel erg van om in de pub te zitten en een goede tijd te hebben. Je vind niet voor niks een Ierse pub in alle grote steden ter wereld. Echter gaan Ierse pubs niet alleen over Iers bier. Van brewpubs tot microbrouwerijen en bierfestivals, de Ierse pub krijgt echt een make-over. Dus als je ervan houdt om te chillen in de pub met blije mensen dan is dit je droomland.

 

Dit zegt kandidaat Mike over zijn keus om naar Dublin te gaan:

 

“De reden waarom ik naar Ierland ben verhuisd is omdat ik een ervaring wilde hebben in een andere wereld terwijl ik de locals leerde kennen.

 

Ik werk bij DXC technology as een customer support agent voor DSB, wat een geweldige baan is. De reden dat ik voor deze plek gekozen had kwam door de goede werkomgeving, een hoop bonussen, goed salaris en een fijne kantine. Plus ik wilde Ierland zien en Guinness proeven recht uit de brouwerij.

 

Ik begon deze reis alleen en onervaren maar ik heb snel een hoop nieuwe leuke mensen leren kennen. Ik heb van deze ervaring geleerd dat niets onmogelijk is, en de enige obstakels die je hebt zijn degene die je jezelf geeft. Je krijgt de kans om je mindset te vergroten, nieuwe nationaliteiten te ontmoeten en met vreemden te praten die je behandelen als een vriend ondanks dat je ze net ontmoet hebt.

 

De grootste challenge hier was het kiezen van de juiste soort thee. Ik ben zelf niet zo een theedrinker maar blijkbaar is het echt een ding hier. De beste tip die ik heb voor mensen die hier naartoe komen is simpel gezegd: relax, wees jezelf, geniet van het weer. Ierland is zo’n mooi land. Als je niet weet wat je wilt doen, waar je wilt wonen, belastingproblemen, er zijn overal mensen die je willen helpen. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb, het was een grote stap maar ook een grote kans. De twijfels en verwarring die ik had in het begin zijn niet te vergelijken met het eind! Mike, Denemarken.

 

Hebben we al verteld dat de officiële taal hier Engels is? In sommige gebieden spreken ze ook Iers, maar je hoeft zeker niet te struggelen met taalbarrières.

 

Dus denk je erover na om naar Ierland te verhuizen? Proef je de Guinness al? Stuur een mailtje naar info@jobsqd.com en wij nemen contact op om je dromen te bespreken!