Destination

Ireland

Currency

Sterling Pound (£)

Language

Swedish

Pdf

Download

Gröna kullar, vilda vågor längst kusten, St.Patrick´s day och födelseorten för Guinness. Det måste vara Irland såklart. Landet är fullt av mysiga barer och gamla slott, men framförallt det perfekta stället för dig som älskar naturliv i en blandning med sociala aktiviteter. Här finns även många huvudkontor för de största bolagen i världen, eftersom företagsskatten är låg och de anställda bidrar med en hög nivå av service och prestation. 

Ser du redan dig själv dricka en Guinness på den lokala puben och spela biljard med kollegorna? Här kommer några fler anledningar till varför Irland borde bli ditt nya hem. 

 

Miljö

Irland är en relativt liten ö, vilket innebär att det är möjligt att upptäcka naturen och de vackra landskapen under en helg. Kollektivtrafiken som kopplar samman de stora städerna är supersmidig och det finns massvis med natur och mysiga småstäder däremellan. Irland är känt för sina gröna kullar, men visste du att det finns helt otroliga klippor på ön? Irland består av 365 olika öar, så du kan besöka en ny ö varje dag under ett år! I Irland kan du vandra i det gröna landskapet, förbi de graciösa kullarna och höga bergen på stigar som omges av blommor i alla färger. 

Nej, det regnar inte varje dag. Ta med en regnrock för säkerhets skull, men glöm inte heller solglasögonen. Du kan få en bra solbränna här under sommaren, även om de flesta irländare inte riktigt tål mycket sol (läs vita). Om det regnar en period så kommer du bli ännu gladare när den väl kommer tillbaka. En annan bra sak med Irland är att ön inte utsätts för naturkatastrofer, så här kan du känna dig helt trygg. 

 

Kultur

Irland är rikt på kultur och historia. Till exempel, visste du att det finns över 30 000 slott i Irland? Det är över ett slott per var tredje km2. Irland är också känt för sina balladsångare och folkmusiker, dessa kommer du höra överallt. Om du har riktig tur och träffar en äkta gatumusikant kommer du även att få lyssna på Irlands hela historia under en natt. Vi rekommenderar definitivt att upptäcka staden vare sig på en semester eller genom en flytt! Annat speciellt sevärt är Irländsk steppdans, även för dig som inte är superintresserad av teater eller dans. Kolla upp det, du kommer bli överraskad! 

 

Du kommer även att finna otroliga byggnader i förorterna. Ta en promenad runt Dublin eller Belfast och sug in alla nya intryck. Gå på en av de många festivalerna under sommaren, njut av musiken, konsten, food trucks och familje event. 

 

Utbildning

Utbildningsnivån i Irland är väldigt hög. Skolavgiften är fri fram tills barnen är 16 år gamla, men skolsystemet ser lite annorlunda ut mot andra länder. 95 % av alla publika skolor är katolska och resterande är mestadels irländska eller specialskolor. Det kommer fler och fler privata skolor, men förvänta dig inte att de finns utanför de stora städerna. Det är vanligtvis stora klasser med runt 36 elever i samma klassrum. Betygen i Irland ligger över genomsnittet i Europa, speciellt inom matematik, litteratur och fysik. Här finner du Trinity College Dublin, University College Dublin och University College Cork som är några av de bästa universiteten i världen. 

 

Karriär och företagskultur

Med en av världens lägsta företagsskatter i världen är Irland en attraktiv destination för globala bolag att starta nya kontor på. Världsledande företag som Google, Paypal, Facebook, Linkedin och Microsoft har deras europeiska kontor i Dublin för tillfället. Arbetskulturen är avslappnad i Irland och det är inte alltid företagsmöten är super strukturerade och planerade. Irländare är ganska avslappnade och kan absolut ta ett viktigt affärsmöte på en pub eller golfbanan. Irländare är ofta inte rakt på sak, och det kan ta en stund innan de kommer till poängen. Anställda är alltid välkomna att ge feedback eller komma med nya ideér och för det mesta så lyssnar chefer och verkligen tar in feedback, något som vi kanske inte är så vana med i Sverige. 

Irländarna gillar att ha mycket humor på arbetsplatsen. Man använder sig ofta av skämt för att bryta isen, även under företagsmöten. Som nyinflyttad är det bra att lära sig deras kultur i början och tona ned självförtroendet lite, då det verkligen inte uppskattas att prata om sig själv eller vara arrogant. Försök att undvika att använda professionella titlar, använd bara förnamn. Ödmjukhet är högt värderat i den irländska företagskulturen. Presentera inte dig själv utan vänta tills dina kollegor presenterar dig istället. En annan viktig punkt, skämta inte om politik eller religion. Om du följer dessa riktlinjer så kommer du att vara en perfect fit för ditt nya jobb och du har en fantastisk karriär framför dig. 

 

Grönt är skönt

Nej, du kommer inte att kunna undvika den här färgen. Har du hört talas om att Irland har 40 shades of green? Emerald island, de gröna kullarna och ängarna med fyrklöver över hela landet. Under St.Patrick´s day, deras största högtid, går alla klädda i grönt. Deras landslag i rugby är också stolta över den gröna färgen, kanske är det därför de är en av de bästa rugby lagen i världen.  

 

Pubar 

En öl efter jobbet är svårslaget och det finns ingen bättre plats för detta än på Irland, iallafall om du frågar befolkningen. Men allvarligt, irländarna älskar att samlas med sina vänner på pubar och prata om allt mellan himmel och jord. Det är också därför de irländska pubarna finns över hela världen. En pub i Irland är inte bara en pub, dock. Det finns pubar där de brygger sin egna öl och visar gästerna hur processen går till, och även pubar där du kan få göra det själv. Så om du vill socialisera och njuta av en kall öl i gott sällskap så är Irland som skapt för dig. 

 

Här är vad våran kandidat Mike säger om sitt val av att flytta till Dublin:

“Anledningen till att jag flyttade till Irland var till största del för att jag var trött på samma gamla vanliga och ville komma ut i världen för att lära känna nya människor. Varför det blev just det här företaget är för att de har en grym kultur på kontoret, fast lön med bonus där jag själv kan styra min inkomst. Irland är så underskattat och jag ångrar mig inte en sekund..

Jag jobbar på DXC technology som kundservice agent för DSB, vilket är ett grymt jobb.

Jag startade den här resan ensam och oerfaren men efter de första dagarna hade jag redan träffat många trevliga människor att prata med, människorna här är väldigt välkomnande och har en avslappnad syn på livet. Jag har lärt mig under den här resan att ingenting är omöjligt, de enda gränserna man har är de man sätter för sig själv. Genom att ta sitt pick & pack och flytta så vidgar man sina vyer, blir bekvämare med att prata med främlingar, som för övrigt behandlar dig som en bästa vän trots att ni känt varandra i 5 minuter. 

Sommaren här var så varm så jag hade inget annat än shorts och t-shirt under hela sommaren, det var den varmaste sommaren de haft någonsin i Irland enligt irländarna. Jag och min kompis tog oss ut på äventyr och bodde i ett tält i 2 månader för att vi ville få en riktig upplevelse av naturen här och det var otroligt. Campingen som vi bodde på, Tent Avenue låg precis vid floden så varje morgon gjorde vi upp en eld, badade i floden, käkade grillad korv och mackor innan vi tog tåget till jobbet. På kontoret har de duschar på nedervåningen innan man kommer in till datorerna så att vi slapp lukta grillad korv varje dag, haha. 

Jag är så glad över det här beslutet, det var ett stort steg och en stor chansning! MEN osäkerheten början är ingenting jämfört med vad jag har vunnit i slutändan. 

 

Du visste väl att engelska är det officiella språket här? I vissa områden pratar de även Irländska, men du kommer iallafall inte ha något problem med språkbarriärer. 

Så vad sägs om att flytta till Irland? Känner du redan smaken av Guinness? Skicka ett mail till rr@jobsqd.com så hör vi av oss för att prata mer om hur vi kan göra dina drömmar till verklighet!